Skip to main content

Het doel is altijd een mooie film, maar heel vaak krijgen wij de vraag: “hoe wordt een trouwfilm gemaakt?”. Voor de mensen die er nog nooit over hebben nagedacht of wie nieuwsgierig is, geven wij graag een kijkje in onze spreekwoordelijke keuken.

Het voortraject zal ik kort samenvatten

Tijdens een huwelijksdag filmen wij veel, zodat er een compleet overzicht mogelijk is. Als er tijd is, is het fijn om een actie zelfs op verschillende manieren te filmen.
Denk bijvoorbeeld aan de voorbereiding: een make-up kwast gaat meerdere malen langs de wang van een bruid, maar dit kan je vanuit verschillende hoeken filmen. Zo kan je in de montage ´spelen´ met de beelden. Een voordeel van een duo voor het filmen van een huwelijksdag is bijvoorbeeld dat de één zich richt tot het filmen van de bruid en de ander de bruidegom of juist op de andere aanwezige gasten.

filmscene 1.1 ; hoe wordt een trouwfilm gemaakt?     Filmscene 1.2: hoe wordt een trouwvideo gemonteerd
Zodra alle beelden van de dag zijn ingeladen op de computer, zijn er allemaal korte clips zichtbaar. Dat zijn alle momenten die los van elkaar zijn gefilmd. De record knop staat immers niet de hele dag aan. Aangezien wij vrijwel altijd met twee videografen zijn, hebben wij altijd het dubbele aantal clipjes uit nog meer verschillende hoeken gefilmd.

Inladen en het maken van een begin

Na het inladen van alle beelden, gaat het in een bewerkingsprogramma. Alles wordt dan nog een keer bekeken vanuit twee verschillende oogpunten.
De beste beelden worden uitgekozen en apart gezet. Vervolgens worden alle gesproken momenten beluisterd en de mooiste momenten apart gezet in een ruwe edit. Dit is de basis hoe een trouwvideo wordt gemaakt. Zodra er een verhaallijn ligt voor een trouwfilm, dan gaat het pas beginnen!

Een trouwfilm maken

Zodra de werktuigen klaarstaan om gebruikt te worden, begint nog een ander deel van de montage: muziek!
Alle beelden zijn bekeken en daar hoort een bepaald gevoel bij en dus de juiste muziek.  De muziekselectie gaat heel zorgvuldig en het moet precies passen qua lengte van de film.
Wij maken het zelf helemaal passend. Wanneer de muziek helemaal goed staat, de beelden en quotes klaarstaan in het bewerkingsprogramma, kan het editen/monteren beginnen.
Passend op de muziek, worden bepaalde quotes toegevoegd en als dat klaar is, worden de prachtige beelden van een huwelijksdag erbij gezet. Dit proces duurt best een tijdje.
Daarom is het soms goed om het even te laten liggen en de volgende dag verder te gaan. Ook komt het voor dat er een frisse blik op geworpen wordt door een andere editor.

Sound Design

Zodra de beelden allemaal passend zijn, is het tijd voor ‘sound design’. Daarmee zorgen we ervoor dat een huwelijksfilm nog intenser wordt beleeft. Men merkt daar eigenlijk niets van (als het goed is gedaan), maar het is extra mooi om de juiste geluiden bij de juiste beelden te zetten.  Het nalopen van geluid is belangrijk: zijn er geen uitschieters? Is het geluid overal hetzelfde? Het is zonde als iemand  continue het geluid harder of zachter moet zetten, toch? Dit verstoort de beleving.
We komen steeds dichter bij het antwoord van “hoe wordt een trouwfilm gemaakt?”. Wil je meer over Sound Design weten? Sylvester heeft in 2014 een video gemaakt over Sound Design:

De laatste puntjes…
Als de film ligt, is het tijd voor de kleurbewerking. Bij ons komen de kleuren niet zo uit de camera.
Wij filmen een beetje grijzig, zodat we zoveel mogelijk details in de beelden bewaren. De kleuren voegen wij later zelf toe. Dat noemt men kleurcorrectie of ookwel ‘colorgrading’..
Zie een voorbeeld van een RUW shot en de bewerking daarvan:

ruwe beelden    hoe wordt een trouwfilm gemaakt

Iedere fotograaf en videograaf doet dit op zijn eigen manier, waardoor je vaak een bepaalde stijl herkent. Leuk he?
Hopelijk is het enigszins duidelijk hoe wij een trouwfilm maken. Kortom, een trouwfilm maken is een intensief maar heel leuk proces!
Heb je vragen over de mogelijkheden van een trouwfilm? Laat het ons weten!

Volg ons via Facebook of Instagram voor updates & realisaties die wij mogen delen.

Hebben jullie interesse om ook een film van jullie huwelijksdag te laten maken? Vul het contact formulier in en wij laten graag weten of wij nog beschikbaar zijn op jullie trouwdag!

Leave a Reply